Friday, July 28, 2017

Naniva di Lagarret

[ nanivah di lágaret ]

 

Player: Rywaine

FC: Imogen Poots



Contact: nielle.shine@gmail.com

Age: 18 deceased - probodnuté srdce: T. Kyle


Token: Drátek ve tvaru srdce


Piaty kraj, kraj energie. Naviva sa za osemnásť rokov svojho života naučila mnohým veciam. Jednou z najdôležitejších je práve jej zručnosť. Vďaka nej si dokáže šikovne pomôcť aj s maličkosťami, ktoré nájde na ulici alebo vo vreckách. A to hlavne preto, lebo pomáhala pri vyrábaní žiaroviek a rôznych ďalších nástrojov. Proste veľká zručnosť jej drobných rúčiek. Kvôli svojej práci sa musela naučiť byť aj veľmi rýchla a obratná, keďže sa niekedy stávalo, že žiarovky praskali, alebo veci padali. A nie len toto je jej silnou stránkou. Možno sa to na prvý pohľad nemusí zdať, ale svaly má. Nikdy predsa neviete, na čo sa vám môže sila hodiť. Preto často chodieva behávať a posilňovať, kde sa dá. Ale v Päťke je to niekedy obtiažne. Rodičia ju nútili do práce každým dňom, a tak sa musela naučiť menej spať. Vydrží teda na nohách oveľa dlhšie ako tí profíci, čo si môžu ležať v posteliach koľko sa im zachce. Teda, aspoň takto to z veľkej časti vníma Naniva. Vždy skôr porozmýšľa ako niečo urobí, aby sa vyhla problémom. Preto môže chvíľku trvať, kým vám odpovie, alebo kým si vyberie správnu možnosť. V časových tiesňach si ale vie udržať chladnú hlavu a jemne improvizovať. So zbraňami nevie narábať. Ak sa teda neráta nožík, ktorý majú v domácnosti. je to síce blbé, keďže je tipy a nič sa s ním robiť nedá, ale i tak by mohol poslúžiť na čiastočnú ochranu. Ale to vlastne čokoľvek v okolí, ak by zapojila svoju hlavu. Možno nie je taká múdra ako Trojkári, ale niečo v sebe má. V jej očiach nie je nič prekážkou, všetko am podľa nej riešenie, verí vede a technike, i keď prístup na skôr len k jednému z toho. Svoje vlastné telo berie ako pomocnú ruku, verí, že zvládne všetko, len stačí chcieť. Nikým sa nenecháva zaslepiť a ľahko vie odhaliť, keď niekto klame. Má vynikajúci sluch a na jedno oko vidí úplne perfektne, to druhé má poškodené a vôbec s ním nevidí, nebránilo to ale v tom, že sa jej všetko ostatné ešte viac zlepšilo. Tiež vie odhadnúť či je niečo v neporiadku. Naučila sa to hlavne pri práci so žiarovkami. Oko pre detail (doslovne), jej na sto percenta nechýba. Okrem týchto schopností ich už veľa nemá, akurát tak väčšie pľúca a výdrž. Výdrž v zmysle, že by jej nevadilo byť tri týždne bez sprchy, nespať dva dni ako už bolo zmienené, alebo aj ísť do vysokých nadmorských výšok.


Naviva má veľa slabín, avšak väčšinou sú to len také ledva všimnuteľné drobnosti. Najväčšou je jej ľavé oko, na ktoré je slepá kvôli nehode so žiarovkou. Síce sa jej zlepšil zrak na druhé oko a sluch, no slabinou to je i naďalej. Ďalej jej spoločenskosť. Ak máte rovnaký záujem, vedela by sa s vami rozprávať do nemoty. Ani by si neuvedomila, že by prešla hodina. Možno keby to bolo niekoľko hodín, ale skôr nie. Jej pozornosť máva niekedy takéto výpadky. Tiež veľmi nevie rozoznať rastliny, jedy a tak. Variť, o tom by sa dalo polemizovať, ale jej žalúdok býva náladový a teda jej môže prísť ľahko zle. Zle znáša nízke teploty, avšak vysoké jej problémy až tak nerobia. Trpí ľahkou klaustrofóbiou. U schopností bolo, že si vie udržať chladnú hlavu, avšak v tiesnych priestoroch to neplatí, vtedy zvykne panikáriť a improvizovať na plné obrátky len, aby sa dostala preč z toho tesného miesta. Ďalším je odpor k hmyzu a všetkému malému a živému. A čo má viac ako štyri nohy má chuť hneď zašliapnuť a pišťať pri tom. Aspoň niekedy. Ignorujúc fakt, že biele myšky a škorpióny zbožňuje. Každý je čudný niečím iným. Keby ale mala niekoho zabiť, snaží sa to urobiť čo najrýchlejšie a najmenej bolestivo. Urobila by to so zaváhaním a s výčitkami, ale pre vlastný život áno. Asi by bola niekoľko hodín po tom mimo, no naučila sa, čo je to život na Paneme. Samozrejme ale dúfa, že tá chvíľa nikdy nepríde. Boji sa budúcnosti, a bojí sa strachu. No najviac sa boji vlastnej smrti. Ale kto nie? Ten nepríjemný pocit, že už nikdy neuvidíte svoju rodinu sa vám zaryje až do kostí. Toho sa bojí. Chce prežiť! Chce prežiť, čo sa dá. Tiež má ľahký problém s výbušnosťou. Ani byste to na ňu nepovedali, čo? No ak ju niekto urazí, je ako utrhnutá z reťaze a za každú cenu si ide presadiť svoje a ubrániť svoju hrdosť. Nikto na ňu nebude siahať ani rukami, ani slovami a ani nijak inak. Je si sama sebe pánom a nikto ju nebude držať, viazať a spôsobovať fyzickú či psychickú bolesť. Nezabúda na svoje predsavzatia, ale trápi sa, ak ich poruší. Niekedy sa až veľmi zahĺba do svojich myšlienok a potom sa musí rýchlo rozpamätávať a zistiť, čo má robiť.


Už osemnásť rokov kráča po zemi dievča menom Naviva di Lagarret. Možno na prvý pohľad krehotinka, no tou naozaj nie je. Je rozhodná, inteligentná, spoločenská, múdra a často aj nápomocná. Nemá ale zábrany, ak jej niekto chce zničiť život, rodinu alebo priateľov. Má však brata, ktorý jej bol stálou oporou. Je od nej len o dva roky mladší, no rozumejú si asi ako nikto s nikým. Vedia za seba dokončovať vety, vedia jeden o druhom úplne všetko. Celá rodina žila šťastne, až kým sa Navive nestala nehoda so žiarovku. Praskla jej rovno pred ľavým okom a jeden sklenený čriepok jej prerezal zreničku. Oko vyzerá na prvý pohľad v poriadku, no ak sa prizriete lepšie, uvidíte na nej zárez. Bola to tá najhoršia časť jej života. Vrieskala, prosila a keď po prvýkrát otvorila oči a zistila, že je na jedno slepá, mala dlho depresie. Plakala do vankúša a od vtedy si rozmyslela, či bude všetko robiť po hlave alebo či bude najprv rozmýšľať. A rozhodla sa pre rozmýšľanie. Pracovala som svojimi rodičmi, učila sa čomu dalo. Po nociach nespávala a často aj s bratom chodievala behať a cvičiť kde sa v meste na budovách dalo. Alebo až po veterné vrtule na jedinej časti zelene v Päťke. Navzájom sa pripravovali na život. Hľadali si priateľov, prácu, skúšali sa dostať do lepších vrstiev a pomôcť tak svojej rodine a aj chudobnejším rodinám. A darilo sa im. Rozhodli sa trošku viac vytŕčať a tak chodili aj ku krajom Päťky. Skúšali sa spojiť kde sa dalo. Chceli pomôcť. Samej Nanive ledva pomohli, keď polovičate oslepla. Veď ako malá už vedela vymeniť žiarovku, podávať rôzne predmety pri práci alebo sa učiť nejaké teoretické vecičky, ktoré by jej mohli v budúcnosti dosť pomôcť. Všetko len pre svoju rodinu. A preto, aby mohla žiť. Bojí sa smrti. Chce žiť. Dlho a bezproblémovo. Preto sa už teraz snaží zaistiť si svoju budúcnosť. Chce zmeniť všetko. Ale jeden hlas osemnásťročného dievčaťa z Päťky asi nestačí na to, aby zvrhla tento krutý režim. Ale snívať o tom a pokúsiť sa aspoň o niečo predsa môže. Sníva, aby mohla žiť. Bez snov a túžob nie je nič. Bez rodiny a priateľov neexistuje nič.

other worlds

stranger2s.jpg