Wednesday, December 23, 2015

RPG and Players

ÚVOD PRO NOVÁČKY

1. Je velmi důležité, abyste si prvně přečetli část o "výtvoru postav", než se pustíte do psaní profilu. Dostanete se tak nejlépe do dění našeho světa a může vám to v lecčem usnadnit fantazírování.

2. Logicky není možné, abyste hráli na více místech najednou, rozdvojit se nelze ani v reálu. Hrát s postavou můžete po celém Panemu, ale pro cestování mezi kraji je potřeba cestovní doklad. Samozřejmě je možnost se do jiných lokací dostat i nelegálně, nicméně očekávejte problémy s mírotvorci.
  • Postavy v krajích, které vlastní cestovní doklady, mohou cestovat do všech krajů vyjma Kapitolu. Obyvatelé Kapitolu již mají ten luxus navštěvovat všechna místa, pokud si to přejí.
3. Při hraní je potřeba za jménem vaší postavy dodat do hranatých závorek číslo kraje - př. Jméno Příjmení [číslo kraje], toto pravidlo neplatí pro Kapitolany, vítěze a další stálé postavy.

4. Příspěvky se píšou ve 3. osobě, čas si smíte určit sami. Celý text zarovnávejte do bloku. Přímou řeč pište v ohraničení uvozovkami a tučně, činy a pohled vaší postavy bez ohraničení, a myšlenky, které si postava říká pro sebe, kurzívou. Poslední možnost prosím omezujte, velmi špatně se na to nahrává - postavy u nás nemají schopnost číst myšlenky. Dále dbejte na to, aby to bylo gramaticky správně, ale rozhodně neočekáváme zcela perfektní češtinu. Taktéž nezapomínejte používat diakritiku a interpunkci, ovšem to nepřehánějte s několika znaménky za sebou. V neposlední řadě je přísný zákaz používání smajlíků a využívání Caps Lock.
  • Chlapec se vyskytuje na rozsáhlé mýtince a před sebou vidí skupinku známých lidí. Jít, či nejít, však je zas tak dobře neznám. Pomyslí si chlapec v duchu, ale nakonec se odhodlá je tam jít pozdravit: „A-hoj.“ pronese ke skupině koktavým hlasem, jelikož je z nich vcelku nervózní.
5. Jeden den zde může trvat až 120 hodin (5 dní), záleží na vás, jak si rozvrhnete svoji hru. Jakmile to přesáhne limit, musíte jeden z vás hru ukončit nebo převést do dalšího dne. V aréně hrajeme podle skutečného času, tudíž je potřeba, abyste se svými splátci dodržovali režim.

6. Pište rozsáhlejší příspěvky minimálně 250 slov. Můžete se podívat na hry jiných zkušenějších hráčů či se poptat admina, který vám příspěvek vyhodnotí. Berte v potaz i kvalitu, pokud se na hru necítíte, je lepší ji odmítnout, než plácat blbosti.

7. Čistky se u nás neprovádějí náhodně, jsou napevno každý měsíc společně s postavami, jež potřebují do svých profilů něco dopsat či předělat. Jestliže plánujete v období Hladových her odjet někam na více než týden a nebudete mít přístup k internetu, je lepší se ohlásit do "omluv". Čas od času kontrolujeme aktivitu hráčů, a proto vyžadujeme reakci při čistce, která se uskutečňuje přes discord.

8. Snažte se pokud možno hrát se všemi hráči, a nejenom se svými oblíbenci. Pokud vás hra s dotyčným hráčem nebaví, zkuste najít v čem je chyba, a tak to případně do příště zlepšit. Nováčci, nebojte se ozvat. Je potřeba komunikace, tudíž je nezbytné, abyste se připojili na discord, jinak si zřejmě nezahrajete.

• CHYBY HRANÍ RPG

Tyto chyby se v aréně trestají strháváním 10 % ze životní síly splátce, proto si je prosím zapamatujte, abyste předešli jejich zbytečné ztrátě. Jsou to základní logičnosti, tudíž by to neměl být žádný problém.

Pravidlo profilů → Dodržujte svoje popisy, a proto musíte hrát tak, jak jste si to sami vytvořili. Pokud nejsou schopnosti sepsané v profilu, tak je zřejmě vaše postava neumí. Charakter osoby se také jen tak nezmění, jestli se ovšem nestala zásadní změna v jejím životě, i tak ale všechno trvá a není to otázkou pár vteřin. Dejte si záležet na svých profilech, čím více toho máte, tím více máte možností. Samozřejmě vše s úctou, nikdo není přeci dokonalý.

Mary Sue/Gary Stu → Neboli dokonalá postava, jež všechno zná, umí a je zkrátka nejlepší. Ne, takhle to doopravdy nefunguje. Není špatné, aby si to vaše postava myslela a byla si se sebou nezdravě sebevědomá, ale vy jako hráč si musíte uvědomit, že to tak není a být nemůže. Ke všemu je o dost zábavnější hrát postavu, která má nedostatky. Ano, androidi u nás se mohou jevit dokonale, ale i ti mají určitě své mouchy.

Metagaming → Je velmi důležité si uvědomit, že vy nejste vaše postava a vaše postava nejste vy. Můžete si přečíst profily hráčů, jiné hry a dozvědět se tak spoustu informací, ale vaše postava ne. Co nezažije ve hře na vlastní kůži, to neví. A i když si můžete přečíst z profilu, jak se postava jmenuje, tak by to vaše postava neměla vědět, dokud se vám nepředstaví, nejedná-li se ovšem o veřejně známou osobu jako je třeba člen kabinetu, vítěz či jiná celebrita.

God-moding → Hráč, který přebírá kontrolu nad postavou jiného hráče. Každý musí ovládat jedině tu svoji postavu a nikoho jiného, jestli to ovšem nemá druhým hráčem povolené. To však neznamená, že si s ní můžete manipulovat tak moc, že ji přesunete do jiné místnosti nebo se rozhodnete, že ji ubodáte k smrti. Takové velké rozhodování je jen v moci majitele postavy či Vypravěče.

Křišťálová stěna → Podobně jako se to má s metagaming, tak i zde si musíte uvědomit, že vy nejste vaše postava. Jestliže máte špatnou náladu, nevkládejte svoji emoci do své postavy. Nehrajte své opravdové city, ačkoliv to neznamená, že pokud jste zrovna ve smutku, nemůže být smutná i vaše postava. Jenom to nepřehánějte s podobností. Taktéž byste měli hrát podle jejího charakteru. Když se stane, že vaše reálná osoba za monitorem obdivuje postavu jiného hráče a vaše postava ji totálně nesnáší, tak ji přece najednou postavička nemůže mít ráda. Stejně tak si nemůžete kompenzovat skrz hru nenávist na jiném hráči.

Příliš velké drama → Již z názvu to jistě chápete. Samozřejmě, drama je v životě každého z nás a odehrát se to někdy musí, ale nic nepřehrávejte a nepřehánějte situaci. Pokud se vaše postava jen malinko škrábla, není to konec světa a rozhodně neumírá. Na chudinky si nehrajte, člověk přece něco vydrží. Jestli jste něco nezažili a nevíte, jak by se s tím dalo vypořádat, tak vše raději odehrajte s mírou. Některé věci jsou určitě dohledatelné na internetu, tak využijte i těchto možností.

PRAVIDLA HRÁČE

1. Není nad to, při příchodu do chatu pozdravit a oznámit svoji přítomnost. Hlavně nováčci, kteří do chatu vstoupí prvně, je to základ slušnosti. Rozhodně nevadí, pokud se chcete připojit na discord, i když nejste naším hráčem, ale máte nějaký dotaz, který je potřeba vyřešit hned.

2. Komunikace je u nás základ. Nepožadujeme, abyste se zapojovali do všech možných konverzací, ale nestraňte se ji. Stejně tak neodbíhejte hned do soukromých zpráv, zejména při Hladových hrách, kde máme radši přehled o tom, co se děje. Neodmítejte ani neignorujte hráče, kteří vám píší. Pokud nemáte náladu, s klidem to povězte.

3. Vulgarismy nejsou příliš velikým problémem, ale všeho s mírou. Vaše postava je používat může, ale zase to nemusí být v každém příspěvku. Co se týče chatu, tak ovšem na ostatní hráče bezdůvodně nenadávejte. Pokud už si potřebujete s někým něco vyříkat, využijte slušnější argumenty či si to vyřešte soukromě mezi sebou.

4. Spamování, psaní nesmyslů do herního fóra, vyřvávání rasistický narážek či úmyslná buzerace jiných hráčů je zakázána. Buďte k sobě tolerantní a respektující, všichni jsme si rovni, a kdo má chuť si kompenzovat svůj nudný život tímto způsobem, může odsud rovnou odejít.

5. Kvůli Hladovým hrám je téma násilí na denním pořádku. Jsou zde povolena i sexuální témata, neočekávejte však, že to máte neomezené. Prosíme, abyste své praktiky ve větší míře popisovali s troškou cenzury a nezveřejňovali úplně detailní koitus. Je to zároveň upozornění pro slabší povahy a mladistvé, již by se raději těmto předmětům vyvarovali.

6Odmítání a nerespektování správců je silně vyloučené, my se vždy snažíme všem hráčům vyhovět a nikoho neznevýhodňujeme. Hráč se také musí správně nebránit a neodmítat Vyprávěče, ačkoli se to může zdát sebevíc nespravedlivé. Samozřejmě nemáme v plánu postavám dělat ze života naprosté peklo, ale i v reálném životě je vše nepředvídatelné a nespravedlivé. Eon není pohádková textová hra, nýbrž realistická a zasažena v dystopické společnosti.

7. Nemáme problém s propagací jiných RPG, ale prosíme, abyste nevkládali odkazy na jiné textovky do chatu, pokud sám jeden z adminů nepovolí. Rozhodně k nám nechoďte s tím, že chcete jen verbovat naše hráče a vůbec se u nás neregistrovat.

8. Opakované vědomé porušení pravidel vůbec nestrpíme. Jestliže něco nechápete, není snad těžké se na to někoho zeptat. Odpovíme i na ty nejabsurdnější otázky, ale oceníme, když si pravidla opravdu přečtete celá. Pokud jim i tak neporozumíte, zkonzultujte s adminem. Všechno, co byste měli vědět, se nachází v pravidlech a ve hře se nevyskytuje nic, o čem by si hráč nemohl sám přečíst.

9. Za opakované porušení ze zmíněných pravidel vás vyhostíme ze hry. Jeden postih ještě dokážeme prominout, pokud uznáme, že to z vaší strany nebylo úplně schválně. Každému může jednou rupnout v bedně.

10. Pokud jste četli všechno alespoň do této části, napište do registrace u otázky: " Souhlasíte s našimi pravidly a četl/a jste je? " - Cyberpsychosis, jinak nebude vaše registrace přijata.

< ZPĚT | DÁLE >

other worlds

stranger2s.jpg