Tuesday, December 29, 2015

Panem

• KAPITOL

Hlavní a největší město celého Panemu, jenž je nejen sídlem vlády, ale také centrem veškerého dění. Celý Kapitol si prošel obrovskou modernizací a v současné době je na nejvyšší možné technologické úrovni. Architektura celého města je nyní o poznání jiná než v minulosti. Obyčejné domy tu nenajdete žádné, nebo naprosté minimum. Převládají zde vysoké, často prosklené, mrakodrapy. Ze všech stran na vás svítí neonové barvy, jež se na tmavším a pochmurnějším základu města opravdu vyjímají. Na každém rohu naleznete reklamy, většinou na nejnovější technologické vymoženosti od korporací, které pomalu začínají ovládat Panem. Novou specialitou Kapitolu jsou androidi, replikanti a kyborgové, kteří se vlastně nikde jinde než v hlavním městě nenachází, pokud to nevyžaduje situace. Najdou se zde odpůrci těchto nových technologií, ale valná většina obyvatelstva je vřele přijala. Někteří androidi jsou tak dokonalí, že mají i své vlastní vědomí, které je v neustálém vývoji. Dají se tedy v mnoha ohledech označit za ještě dokonalejší formu “života” než samotní lidé. Kapitol je bezpochyby nejbezpečnějším místem celého Panemu. Ze všech stran je obklopen ostrými skálami, přes které se jen tak někdo nedostane a novinkou posledních let je silové pole. Ulice jsou plné mírotvorců, kteří své bílé uniformy vyměnili za modernější černošedé, aby nebyli tolik středem pozornosti, která jim původní bílá barva vytvářela. Srdcem Kapitolu je vůbec nejdůležitější budova celého města, kde se nachází prezidentčino střešní sídlo. Bydlí tady i spousta dalších významných lidí, bez kterých by se Panem neobešel.


Kapitolané jsou nepochybně nejbohatší v Panemu. I chudina v tomto městě se má lépe než valná většina lidí z bohatších krajů. Už dávno není pravdou, že jedinou zábavou obyvatel Kapitolu jsou Hladové hry. Stále jsou hlavní událostí, ale spolu s technologickou revolucí jakoby se roztrhl pytel s dalšími druhy zábavy. Velmi populární zábavou jsou například různé virtuální světy a hry. Stále se otevírají nové podniky, různé bary, kavárny, herny, ale třeba i nevěstince. V tomhle městě se prostě nelze nudit. Kapitolané si postupně začínají zvykat na veškeré vymoženosti, které jim jsou momentálně poskytováni. Pokud jsou nespokojení se svým vzhledem, mohou si změnit schránku, nebo třeba pouze modifikovat část těla - plastické operace už jsou tedy také spíše raritou. Stejně tak si kdokoliv může pořídit androida, či replikanta dle jejich potřeb, jenom na to musí mít peníze, což ale pro většinu lidí v Kapitolu není problém. I když se jedná o hlavní město, zdejší obyvatelé nedělají skoro nic namáhavého. Všechno za ně i v současné době dělá okolních dvanáct krajů a v Kapitolu si všichni žijí jako v peřince.

• VESNICE VÍTĚZŮ

Všichni vítězové byli přesunuti do oblasti blízko Kapitolu a na pomezí Prvního kraje, zcela bezpečná zóna pro celebrity - vesnice vítězů již v krajích neexistují. Zde bydlí úplně všichni pohromadě, samozřejmě jsou ale rozděleni tak, aby to nepůsobilo problémy. Rozhodně se nestane, že vítěz z Prvního kraje bydlí třeba vedle vítěze z Osmého kraje. Vesměs jsou ale nyní všichni sousedé. Vítězům je zde poskytován maximální komfort a téměř vše po čem si zatouží. Mrakodrapy se tu mísí s honosnými vilami - postaveny jsou podle současného moderního konceptu, který občas zavání kosmickou lodí. Vítězové žijí hlavně ve svých vilách, v jiných případech si mohou zažádat o přesun do jednoho z luxusních penthousů. V mrakodrapech jsou pak spíše k dispozici různá volnočasová centra - kavárny, restaurace, wellness a vše, na co si jen vzpomenete. Svým způsobem zde vítězové tvoří vlastní komunitu, protože je tato oblast rezervovaná pouze pro ně, případně jejich rodinu a partnery, kteří zde také mohou po řádné registraci žít, nikdo jiný tu povolení k pobytu nemá a pracovat zde mohou jen vybraní.

• PRVNÍ KRAJ

Stejně jako v minulosti, hlavním zaměřením Prvního kraje je luxusní zboží - velký výběr drahokamů, parfémů, kožešin a i šafrán je tu velmi populární. Stále více se zde rozvíjí vinařství a další alkoholické nápoje. Vína z Jedničky jsou známá po celé zemi jako nejkvalitnější a také tím pádem nejdražší. Chudoba v tomto kraji úplně vymizela, všichni by se zde měli mít velmi dobře. Díky jeho loajalitě ho má Kapitol stále ve velké oblibě a nabízí mu čím dál tím lepší pracovní příležitosti. Často se sem stěhují významní lidé z celého Panemu, především kvůli bezpečnosti celého kraje, která je oproti jiným krajům nadprůměrná. Patří mezi profesionální kraje. Lidé jsou také do tréninku stejně zapálení, jako tomu bylo vždy. Téměř každé dítě sní o tom, že se jednou přihlásí do Her a pokusí se je vyhrát. Jsou na svůj původ patřičně hrdí a snaží se držet si naprosto perfektní image. Ačkoliv už dávno nejsou pro Kapitol nejdůležitějším krajem, stejně se nad všechny kraje povyšují, nejspíše to mají v krvi. V tomto kraji má původ spousta členů smetánky Panemu. Celý kraj je na pohled velmi hezký, stejně jako lidé, kteří v něm žijí.

• DRUHÝ KRAJ

Stejně jako Kapitol, i Druhý kraj si prošel obrovskou modernizací. Je si s ním tedy v mnoha ohledech podobný, co se architektury týče. Existují tu ale i chudší čtvrti, kde má zločin pré. Jejich zaměření se ze zdiva změnilo na celý urban design. Hodně se zde vyrábí sklo, hlavně to neprůstřelné a samozřejmě tu stále probíhá trénink mírotvorců. Kvůli armádní specializaci a zbrojnímu průmyslu se výcvik na Hladové hry velmi zpřísnil. Je nyní rozdělený do tří úrovní, o kterým si rozhodnou samy děti, nebo jejich rodiče. První úrovní je regulérní trénink, kdy dítě trénuje samo a občas s trenérem v normálním výcvikovém centru. Další úrovní je program Roycasterů, který se tolik nezaměřuje na Hunger Games, ale spíše na armádní styl výcviku. Jako poslední je potom výcvik kvalifikační Sicarius, jehož nejlepší členové se obvykle dobrovolně hlásí do Her. Tento program je velmi prestižní, a když někdo za ostatními zaostává, jednoduše ho vyhodí bez možnosti návratu. Pravidla jsou zde opravdu přísná, trénují každý den a jsou z nich opravdu skvělí bojovníci. Druhý kraj je stále znám jako jeden z nejoblíbenějších krajů Kapitolu. Také se mu dostává výhod, které ostatní kraje nemají. Bydlí zde spousta významných a bohatých lidí. Kreativní duše zde také najdou své uplatnění, ať už v odvětví architektury, nebo nově vzkvétajícím filmovém průmyslu. Produkují se zde různorodé filmy, vždy ale musí být v souladu s tím, co stát povoluje. Cenzura je tedy běžná a úplnou kreativní svobodu nikdo nemá. Kapitol Druhému kraji poskytuje téměř veškeré nové technologie, znalosti v tomto odvětví jsou zde tedy také na vyšší úrovni, než je panemský průměr.

• TŘETÍ KRAJ

Jedná se o miláčky Kapitolu, především protože mu poskytli všechny technické vymoženosti, které Kapitolané tolik milují. V současné době se jedná o nejbohatší kraj v Panemu. Je domovem obřích korporací jako DyneVision a Advansy, které momentálně mají celou zemi omotanou kolem prstu. Je veřejně známé, že se zde rodí velmi inteligentní lidi, kteří ovšem nejsou žádní velcí bojovníci. Jejich největší sílou je právě jejich chytrost. Většinou neumí bojovat a svalové hmoty také moc nemívají. Hlavním zaměřením je technologie, kterou tento kraj stále dovádí k naprosté dokonalosti. V tomhle jim žádný z krajů nesahá ani po kotníky. V tom, co dělají, jsou naprosto nejlepší a jsou si toho vědomi. Oblíbená povolání jsou zde např. testeři, inženýři, vynálezci a třeba odborníci v experimentální fyzice. Vzhledem velmi připomíná Kapitol. Obyvatelé tohoto kraje neznají naprosto žádnou přírodu. Jediné, co mají, jsou sem tam nějaké skleníkové zahrady, to je ale vše. Život mimo město pro ně neexistuje. V kraji je vysoká vzdělanost, jelikož většinu staveb tvoří školy, odborná pracoviště či továrny. Kdokoliv z Panemu se může přihlásit do různých prestižních vzdělávacích programů, jež zde probíhají. Dostat se do jednoho z nich ale rozhodně není nic lehkého. Všichni významnější lidé zde mají neomezený přístup do Kapitolu, někteří už se ani nepovažují jako obyvatelé Trojky, ale právě hlavního města. 

• ČTVRTÝ KRAJ

Jediný kraj, který má volný přístup k moři. Ve většině rodin se najde nějaký rybář s licencí. Na lovení mají povoleno používat sítě, trojzubce, harpuny a rybářské pruty. Ve školách už se odmalička učí rozeznávat jedlé mořské plody a také veškeré nebezpečí, co pobývá v oceánu. Ty, které toto zajímá, se poté mohou stát mořskými biology, což je momentálně velmi rozšířené povolání. Kdo je dobrodružnější povahy, může se vydat prozkoumávat oceán, samozřejmě ale Kapitol musí mít veškeré informace o jeho pobytu na širém moři. Kraj je taktéž známý pro své kuchaře, kteří jsou jedni z nejlepších v Panemu. Vaří většinou z různých mořských živočichů. Kraj je též počítán do profesionálních, ale lidé to neberou až tolik vážně jako dva prvotní kraje. Nachází se zde mnoho odpůrců Hladových her, ale i stejný počet milovníků. Lidé zde žijí v lodičkách, ale nečekejte žádný luxus. Většinou v lodích žijí ti chudší občané. Bohatší lidé pobývají v centru města nebo mají své vlastní pozemky. Není to sice podobná úroveň jako v Kapitolu nebo v Prvním kraji, ale i tak se mají docela dost dobře a mohou se chlubit krásným krajem.

• PÁTÝ KRAJ

Energie a vše, co se kolem toho točí. Kraj byl předtím umístěn blízko Kapitolu, ale po nezdařilém pokusu o atentát na prezidentku, byl kraj přemístěn o trochu dále, ale ne tak vzdáleně, aby neměl Kapitol zdroj energie příliš daleko. Kraj se stará o tu světelnou krásu v Panemu, takže kdyby byl v kraji problém, tak by většina moderních krajů byla ve tmě. Kapitol je samozřejmě na takovéto problémy připravený, ale se svým náhradním zdrojem také úplně dlouho nevydrží, tudíž je kraj stále velmi potřebný. Pětka se věnuje všem typům výroby elektřiny - solární, vodní, větrná, zkrátka všechno. Taktéž se nově specializuje v kosmonautice, která je ovšem Kapitolem velmi monitorována, a dále geologie, která je úplným základem každého obyvatele v kraji. Dříve býval nejbohatším krajem, ale kvůli rebelii tento post ztratil a s tím i většinu privilegií. Vzrostla tady větší chudoba, tudíž se tu vyskytují i místa, kde to není úplně ono.

• ŠESTÝ KRAJ

Primární výrobou je doprava. Ať už auta, vlaky nebo letadla. Všechno zvládají vytvořit, pokud na to mají potřebné materiály. Při výrobě jsou všichni pracovníci přísně hlídáni mírotvorci nebo kamerami, aby si z pracovišť nemohli vzít žádné součástky, protože jednoduše nejsou zdarma. Společnost tohoto kraje v této době celkem dost upadá. Velmi se zde rozjíždí výroba drog, která je nyní (v některých případech) dokonce Kapitolem podporovaná. Hodně obyvatel má opravdu dobrou znalost chemie, přeci jen je to při výrobě těchto látek potřeba. Také se zde spousta lidí vyzná v jedech, takže nejsou úplně neškodní. Pokud oddělíme drogově závislé, není vlastní Šestý kraj úplně hloupý. Jenom mají trošku jiný přístup k životu než ostatní. Dá se říct, že jim je všechno úplně jedno. Většina společenského života probíhá v podzemí, kde někdo i žije. Jinak se tam nachází hlavně bary a nevěstince. Město je na pohled naprosto odporné, není to lákavé místo k pobytu. Ovzduší je zde příšerné kvůli všudypřítomnému smogu.

• SEDMÝ KRAJ

Dřevo se pro Kapitol stalo vcelku dosti nepotřebným, proto je nepotřebnou i celá Sedmička. Tak nějak je stále nechávají dělat si dál své dřevo, hlavně protože ho často potřebují ostatní kraje, sám Kapitol už od nich bere úplně minimálně, avšak papíry jsou stále dost používané. Nejsou zde peníze na jakoukoliv modernizaci, takže všechno dosti upadá. Je to jeden z mála krajů, kde je stále dost neponičené přírody. Ta je na pohled opravdu nádherná. Dá se říct, že v tom obyvatelé tohoto kraje mají opravdové štěstí. Stejně jako ve Dvanáctce, i tady lidé hodně přežívají ze scavengeringu, který je oblíbený hlavně mezi mladými lidmi. Nově se kraj specializuje v oblasti medicíny, taktéž převzato z nejchudšího kraje. Celkově to tu žádná velká sláva není, lidé tu přežívají jak jenom mohou. I přes všechny problémy je většina obyvatel stále velmi temperamentní a silná. Rozhodně by je nikdo neměl podceňovat.

• OSMÝ KRAJ

Velice umělecky založený kraj. Stále se zde věnují především textilu, je tu ale i spousta nezávislých umělců, kteří tvoří obrazy na zakázky pro bohatší lidi z Kapitolu nebo vyšších krajů. Kreditů za svou práci moc nedostávají, ale pořád je to alespoň něco. Na to, že si Osmička libuje v umění, tak na pohled není kraj vůbec vábivý. Lidé zde žijí v chudobě, ale mají stabilní střechu nad hlavou. Typický dům Osmého kraje vypadá trochu jako malá maringotka. Vlastně je to moře maringotek naskládaných blízko u sebe. Všude jsou elektrárny, tedy toho zde moc hezkého k vidění není. Bohužel pro ně opravdu hodně rebelovali, a nejspíš hlavně kvůli tomu se teď mají celkově mizerně. Nehladoví, přežívají, ale rozhodně to není luxus. Spousta zdejších lidí má představivosti na rozdávání. Jedná se opravdu o jedny z nejkreativnějších obyvatel celého Panemu.

• DEVÁTÝ KRAJ

Skleníky, chudoba, luštěniny - tak lze třemi slovy popsat celý Devátý kraj. Skleníky je tu opravdu posetá velká část půdy a v nich se pěstuje vše, co i v dřívějších dobách. Ke schopnostem obyvatel by stále mělo patřit zacházení se srpem. Je jediný z chudých krajů, jenž proběhl velkou modernizací a na pohled je to vcelku pěkné místo. Stále je v kraji spousta práce, kterou kolikrát musí vykonávat i děti. Život tu není žádný med. Nemají se tak úplně zle, ale vždycky může být lépe. Pokud vykonávají dobře svou práci, jsou za to odměněni střechou nad hlavou. Kapitol o ně moc nejeví zájem, ale také je nějak extrémně neznevýhodňuje. Dokud vše šlape, není s tímto kraje absolutně žádný problém. Kdo není zvyklý na práci, nejspíše by se mu zde nelíbilo. Kromě takových luštěnin se tu s nimi mísí řada nádherných květin a ovoce. Známou je taková kosmická kytka, která vznikla při omylu, ale momentálně působí jako znak tohoto kraje. Je velmi neškodná, ale jedlá rozhodně není. Sice je tento kraj velmi chudobný, ale exotická krása se zde nachází na každém rohu. V lecčem jsou si s Jedenáctým krajem podobní, ale hlavně s tou exotikou to mají od nich rozdílné.

• DESÁTÝ KRAJ

Vězeňský kraj, ve kterém určitě není dvakrát bezpečno. Nachází se zde obrovská věznice, z které občas někdo uteče, a proto se nejedná zrovna o ideální místo k životu. Právě kvůli této věznici se tu občas nachází velká spousta mírotvorců. Novou specialitou kraje jsou veřejné popravy, jež se konají téměř pravidelně. O své vlastnictví všichni přišli, vše bylo přesunuto do jedné velké farmy, kterou vlastní město a která je hlavním zaměstnavatelem celého kraje. I přes bídu, která zde panuje, si obyvatelé stále udržují svého veselého ducha. Mají obrovské charisma a vždy si najdou něco, čemu se mohou společně zasmát. Je o nich známé, že velmi drží při sobě a rádi se baví, ať je jejich životní situace jakákoliv. Ke zvířatům se zde stále chovají humánně, místní obyvatelé by nikdy nedopustili, aby bylo se zvířaty zacházeno špatně. Mnoho z nich bere zvířata za členy rodiny i po tom velkém sloučení. Z toho důvodu se tu velmi zpopularizovalo veterinářství.

• JEDENÁCTÝ KRAJ

Velmi podobný kraji Devátému. Jsou sice chudí, ale z toho co mají se dá dobře vyžít, pokud jsou pracovití a snaží se. Tento pouštní kraj vlastní velkou řadu skleníků a laboratorních budov. Pěstuje se zde hlavně ovoce a zelenina. Někdo se dokonce může specializovat na výrobu medu, která se v tomto kraji stala velmi populárním. Stejně tak výroba piva a ciderů. Celkově to není nějak šeredný kraj. Sice je hluboce pod úrovní bohatších krajů, ale najdou se i kraje, které jsou na tom hůře než právě Jedenáctka. Lidé by zde měli být poměrně silní, především protože jsou zvyklí na velmi těžkou práci od nízkého věku. Šplhání po stromech by pro ně také neměl být nějaký velký problém a celkově nejspíš budou docela ohební.

• DVANÁCTÝ KRAJ

Tento kraj potkal podobný osud, jako kdysi kraj Třináctý. Není tu skoro nic. Všechna města byla Kapitolem zničena. Sem tam se zde najde nějaká polorozpadlá budova, kde lidé bydlí, většina z nich ale žije v naprosté bídě na ulicích nebo někde v lesích. Nemají absolutně žádnou specializaci. Hodně se zde žije z takzvaného scavengeringu, což je hledání a vykopávání čehokoliv alespoň trochu cenného. Pro trošku peněz by byli schopní udělat cokoliv. Životní podmínky jsou zde příšerné, dokonce zde spousta lidí kvůli mizernému životu přemýšlí i o sebevraždě. Nejspíše zde brzy vzroste počet dobrovolníků do Her, jelikož to některé děti chtějí mít brzy za sebou. Kapitol o tento kraj ztratil naprosto veškerý zájem, a vlastně je nechává přežívat jenom kvůli tomu, že mu už nepřijdou důležití.

• TŘINÁCTÝ KRAJ

Po posledním pokusu o revoluci Třináctý kraj padl, v podstatě již oficiálně neexistuje. Nemá žádného vůdce, není to žádná kolonie. Jeho obyvatelé jsou nyní rozprostřeni po celém Panemu. Kapitol o nich ví a bedlivě jejich činnost sleduje, zatím je ale nechává naživu. Jsou zde tací, kteří se začlenili do kolektivů krajů, ale poté je tady spousta takových, jenž se stále snaží o nějakou rebélii. Většinou se jedná o hacktivisty a anarchisty, kteří svými akcemi chtějí vyvolat jakýkoliv konflikt. Chtějí naprosto sundat zdejší systém. Většina z nich má dobré úmysly, chce svrhnout vládu pro dobro lidí. Najdou se ale i úplní blázni, kteří by kvůli tomuto cíli šli přes stovky mrtvol. Nelze je od ostatních zcela identifikovat. Žijí, lépe řečeno přežívají, kde se to dá a snaží se neustále o nějakou změnu, což je zatím úplně marné.

• ŽIVOT V PANEMU

Panem, latinská fráze "panem et circenses" - chléb a hry. Popis země, jež se vyžívá ve sledování násilné show, kde se děti od 12-18 let vraždí a zbude jen jediný přeživší. Diktátorské hlavní město Kapitol, které má všechno a nemusí pohnout ani prstem, aby měl svůj komfort. Pak okolních dvanáct krajů, kteří nemají dostatek jídla na přežití, a tak je chléb jejich zlatem. Je to jeden z mnoha způsobů, jak uživit rodinu - ponechat své děti, aby darovaly své jméno do osudí za bochník chleba. Tahle tradice doposud nevymizela a proletariát nadále pokračuje. Nicméně se současný lid už nemusí potýkat s některými přísnými režimy, které zde posledně vládly ještě před rokem 2218. Rozhodně to ale není žádná pohádka a panemská spodina je stále po několika generacích znevýhodněna. S jistotou by se ale dalo říci, že je finanční situace u bývalých chudinských částí o pár menších úrovní výše. Kraje již nejsou ohraničené a pohyb po zemi je takřka volný, avšak je potřeba cestovní povolení, který není až tak těžce sehnatelný. Omezení jsou jen lidé bez zaměstnání, kteří by stejně neměli na cestu vlakem, což je nejlevnější forma dopravy. V tomhle ohledu je Kapitol o něco sebevědomější a pohyb obyvatel pečlivě sledují přes drony, kamery v krajích či mírotvorce, takže se velmi zřídka stává, že by mocnost nevěděla o výskytu nějakého člověka. Taktéž jsou všichni hned po narození zdokumentováni, a kdokoliv se snaží tajit dítě, ten stihne brutální trest smrti jednoho nebo obou rodičů - dítě je pak ponecháno naživu. Stát násilí a sexuchtivá témata vůbec necenzuruje, v některých případech je to oslavované, a proto se všude nacházejí virtuální hry plné krve a skoro všude jsou nekončící transparenty do bordelů či androidů na uspokojování.

Zem se nachází na území bývalé Kanady a severní části Spojených států. Velká část jihu byla zaplavena oceánem, to má za vinu kolosální přírodní katastrofa. O jiných kontinentech se nevedou záznamy, s velkou pravděpodobností by se za velkou louží našel nějaký ten primitivnější život. V tomhle zůstávají v nevědomí a své děti to ve školách neučí. Kapitol si tímto způsobem udržuje svůj lid ve svém velkém vězení, ze kterého není útěku. Může to znít mizerně, ale šťastlivci si zábavy v Panemu najdou více než dost. Ti v nouzi si zase musí vystačit jen se svým krajem. Ovšem je velkou novinkou vládní agentura v Pátém kraji, která se stará o veškerý kosmický program, a tak je pro některé možnost se dostat i do vesmíru a prozkoumat jiné teritorium. Krásná příroda v některých krajích skoro vymizela, ale neutrální území známá jako Divočina je stále netknutá, a nádheru v podobě flóry se v Panemu dá ještě nalézt. Co se týče fauny, ta se od minulých dob moc nezměnila. Je již známo, že se po nevydařených pokusech dostalo na svobodu několik zmutovaných zvířat, a tak není nemožné, aby se někdo setkal třeba s tříocasým vlkem, zdeformovaným hmyzem, který může být až smrtelný nebo otravnými reprodrozdy, kteří neustále něco opakují. Také se prostředí paradoxně v několika ohledech zlepšilo, a tak se v zemi vyskytuje více živočichů.

< ZPĚT | DÁLE >

other worlds

stranger2s.jpg